За косопада и гъбичните инфекции

07.10.2019

Понякога главата толкова много сърби, а нищо не успокоява болката и неприятното чувство за сърбеж. Ако тези симптоми са познати, вероятно вече знаете, че това е гъбична инфекция на скалпа.

Истината е, че инфекциозните заболявания на скалпа са едни от най-често срещаните причинители на обилен косопад, които могат да предизвикат както временна загуба на косата, така и да доведат до пълно оплешивяване.

Най-разпространената форма на гъбична инфекция на скалпа е трихофитията, която често засяга и кожата, и ноктите. Но за разлика от фавуса - също вид гъбична инфекция, която, ако бъде пренебрегната, води до трайна алопеция (окапване на косата), трихофитията предизвиква временен косопад.

Защо?

Защото трихофитията предизвиква разрушаване на структурата на косъма без да засяга космения фоликул. Междувременно косата изглежда изключително изтощена, не се забелязва растеж, къса се лесно. След като инфекцията бъде овладяна, косата бързо се съвзема и възстановява нормалния си растеж и блясък. Погрижи се за косата си с продуктите на Nanogen!


Гъбичните инфекции могат да протекат по три различни начина:

  • Инфекция може дори да не бъде незабелязана. Невъзпалителната инфекция се характеризира с появявата на червени пет по скалпа. Наблюдава се лющене на кожата около петната, както и особена чупливост на косъма. Сърбежът е слаб, а лющенето на кожата лесно може да бъде сбъркано с пърхот.
  • Възпалителната форма на гъбичната инфекция е съпроводена от сериозно възпаление на луковицата на косъма, придружено от силен сърбеж, гнойни депа и болка.
  • Инфекция на черните точки - това е най-сериозният етап от развитието на инфекциозно гъбично заболяване. Появяват се т.нар. черни точки, сформирани от заразените косми. Типични за този етап са и големите червени петна, които болят и нарушават естественото развитие на косъма. Ненавременното овладяване на гъбичната инфекция на този етап от развитието ѝ, може да предизвика трайна загуба на косата и оплешивяване!

Откъде се появяват гъбичките?

Чест преносител на този тип гъбички са домашните животни. Но често се случва микозите да бъдат предадени и от човек на човек. Ето защо състоянието на скалпа и косата трябва да бъде следено внимателно и още при първи симптоми да бъдат взети мерки за спиране на инфекцията.


Nanogen за жениNanogen за мъже