Сресването на косата стимулира ли растежа?

14.11.2019

Всеки от нас вероятно е чувал от по-възрастните жени твърдението, че ако сресвате косата си по 100 пъти на ден ще я накарате да расте по-дълга и здрава. Но дали в това вярване има и елемент на истина? Може ли редовното сресване на косата да стимулира нейния растеж? Ще видим в тази статия.

СРЕСВАНЕТО НА КОСАТА СПОМАГА ЛИ РАСТЕЖА?

Има някои доказателства, че четката за коса стимулира растежа и това е така поради няколко причини.

Първо, сресването на косата с подходящия вид четка за коса помага за равномерното разпределение на естествените масла, създадени от скалпа ви. Разресването на тези богати на хранителни вещества масла по дължината на косата създава нужното количество влага, която има невероятни ползи за здравето на косата ви. И не е само това - маслата подхранват корените и поддържат скалпата овлажнен, което спомага растежа на здрава коса.

Второ: когато си сресваме косата, четката нежно масажира скалпа, което увеличава притока на кръв. Повече кръв към скалпа означава повече хранителни вещества и кислород за фоликулите. Това ги прави по-здрави и подобрява способността им да създават здрава коса.


МОЖЕМ ЛИ ДА НАВРЕДИМ НА КОСАТА СИ С ТВЪРДЕ МНОГО СРЕСВАНЕ?


Накратко - да. Колко може да навредим обаче, не е ясно. Енергичното минаване на четката през косата ви всяка сутрин, обед и вечер, определено ще отслаби космите и може да предизвика накъсване, особено ако използвате грешна четка (повече за това по-късно).

Възможно е да нанесете щети, ако сресвате косата си по неправилен начин, т.е. направо от корена към върха. Това може да отскубне косата направо от корена, особено ако попаднете на заплетени кичури. Вместо това, дръжте косата и започнете първо да сресвате краищата, а след това постепенно сресвайте до върха на главата.

Не сресвайте косата, докато е мокра. Косите ни са по-слаби, когато са мокри или влажни, което означава, че са по-податливи на накъсване. Издърпването на четка за коса през мокра коса може да създаде повече напрежение и може в крайна сметка да скъса част от косата.

 

КОЯ Е НАЙ-ДОБРАТА ЧЕТКА ЗА РАСТЕЖ НА КОСАТА?

Вредите, които сами нанасяме на косата си, може да се сведат до една причина: четката, която използваме. С голямото разнообразие, което можете да откриете във всеки козметичен магазин не е странно, че често избираме грешната четка.

Първо, ако използвате четка за коса с малки пластмасови топки в края, оставете я СЕГА! Това е най-лошият вариант за вашата коса, тъй като тя може да се увие около малките топчици. Другото, което трябва да запомните, е да не използвате четка с остри косъмчета или краиша, защото те могат да се забият в косата и да причинят накъсване.


ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Така че.. в отговор на въпроса „Сресването на косата стимулира растежа?“ Отговорът е… зависи! Четката ви за коса може да има наистина полезен ефект върху косата ви и да й помогне да расте. Но не я сресвайте прекалено често, твърде грубо или с грешната четка. Препоръчваме ви четка с твърд косъм, за да стимулирате растежа на косата си.

A вие какво мислите? Забелязали ли сте косата ви да расте по-бързо, когато я сресвате по-често?