Преса за коса, сешоар, боядисване и косопад!

30.08.2019
Изтощена, суха и коса с нацъфтели краища...Познато, нали?

Всекидневно в стремежите към красива и стилна прическа, дамите подлагат косата си на какво ли не! А в действителност сешоарът, пресата, боята за коса, както и различните стилизанти действат пагубно на силната и здрава коса.

Помислете: имало ли е ден, в който не сте използвали сешоар или преса за изправяне/къдрене на косата? Трудно е да си спомните, нали? Но в желанието да се променят генетично обусловените цвят, гъстота и къдравина на косата, опасността от косопад сериозно се увеличава.

Пресата за коса и сешоара са уреди, които често се използват ежедневно. Поради високата температура, с която се обработва косъма, косата се уврежда. Неправилната и/или честата употреба могат да доведат до косопад или да го ускорат, ако вече има такъв, тъй като високата температура допълнително изсушава косата и я прави чуплива.

Особено пагубно е влиянието на температурата върху тънката коса.

И ако не се чувствате добре от факта, че имате мазна коса, то в този случай това може да Ви е от полза. Мазнината успява да предпази косъма от температурното влияние на пресите и сешоара. При боядисани коси високата температура може да премахне цвета, защото не всички бой са термоустойчиви.
А как точно става увреждането на косата от висока температура?

Температурата уврежда структурата на кератина и косата става по-чуплива и по-чувствителна на външните агресивни фактори. Затова умереността в употребата на пресата и сешоара е ключова.

Стилизиращите продукти са също сериозен враг на хубавата и здрава коса поради наличието на алкохол в тях. Тъй като той има дехидратиращи свойства и може да изсуши косата при дълга употреба.

Боядисването!

Боядисаната коса се подлага на трансформация, при която се променя структурата й. Боядисването изтощава косъма и в следствие косата става суха и твърда. Косъмът е чуплив, цъфти, кожата се лющи и се забавя растежът.

Косата може да бъде увредена и от механично въздействие. Източник на механично увреждане може да е и четката за коса и начина, по който я използваме. Платмасовите гребени и четки обикновенно имат остри ръбчета, които при контакта с косъма, го късат. Хубавите гребени и четки имат заоблени върхове. Най-добре е първо косата да се разресва само с пръсти, а след това с едрозъб гребен. И най-важното – нежно и никога мокра коса!


Nanogen за красива коса