Мъжкият косопад: причини и лечение

21.02.2020


Косопадът е един от най-сериозните проблеми, които пряко влияят върху самочувствието и начина на живот на всеки човек. Изключение не правят и мъжете.

Оплешивяването може тотално да обсеби представителите на силния пол, засягайки всеки аспект от живота му. Мъжът губи своето самочувствие, има ниска самооценка и е лесно уязвим и чувствителен по темата.

Като изключим периодите, в които косата се обновява и сезонния косопад, характерен при смяната на сезоните особено през пролетта и лятото, падането на косата не е типично явление.

За съжаление почти 25% от мъжете започват да имат сериозни и дълготрайни проблеми с косопада още около 30-годишна възраст. Не са редки и случаите, в които частичната или пълна загуба на косата се случва около двадесетата година.

Причините за мъжкия косопад са всеобхватни и могат да се коренят както в ежедневието: като хранителния режим, хигиенни навици и др, така и да бъдат симптоми или следствие на сериозно заболяване и медикаментозно лечение. Не може да се подминат и факторите стрес и наследственост!

Окапването на косата може да бъде причинено и от унаследена на генетична чувствителност към дихидротестостерон на космените фоликули. Според ISHRS /Международна асоциация за присаждане на коса/ 95% от косопада при мъжете е причинен именно от андрогенна алопеция. Т.е. е наследен. Интересно е и, че проучване, проведено през 2009 година, показа, че 40% от мъжете са на мнение, че мъжкият тип косопад може да се предаде на детето само от единия родител. Това обаче не е вярно. Изследвания доказаха, че оплешивяването може да бъде генетично бреме, наследено и от двамата родители.

Характерно за окапването на косата при мъжете, е отдръпването на линията на окосмяване около слепоочията. Този процес обикновено е предхождан от изтъняване на космите по темето.

Най-често оплешивяването се определя по скалата на косопад на Norwood. Скалата онагледява най-често засегнатите зони на скалпа и етапите на косопада. Естествено, косопадът може да протече и строго индивидуално.


Истината е, че дори и най-скъпите лекарствени препарати и операции не могат да възстановят напълно вече окапалата коса. Но навременното откриване на проблема, както и превенцията с подходящи мазила и лосиони, могат да забавят и дори да спрат процеса на оплешивяване. Ето защо косопадът не трябва да се възприема като козметичен проблем, който ще отшуми сам. Напротив - към него трябва да се подходи с особено внимание.


Nanogen за жени Nanogen за мъже